En række private virksomheder med stærkt teknisk indsigt i satellitbaserede navigationsdata har etableret ”Brancheforeningen for private referencenet i Danmark”. Referencenet kan levere positionsdata fra satellitter, så de kan bruges til præcisionsarbejde i bl.a. byggeri, landbrug og anlægsarbejde.

Blandt de stiftende virksomheder er Geoteam A/S, Leica Geosystems A/S, CNH Industrial Danmark A/S og ToppTOPO A/S, som har etableret den nye brancheforening for at fremme rammebetingelserne for privatejede referencenet i Danmark og internationalt.

– Markedet har fungeret upåklageligt i mere end 20 år med styrket innovativ, teknologisk udvikling – endda til faldende priser – samtidig med, at vi som private aktører har stillet vores data frit til rådighed for forskningsinstitutioner på området, udtaler den nyvalgte brancheformand Niels Rasmussen og fortsætter:

– Men vi kan se, at staten bid for bid begynder at bevæge sig ind på et frit og konkurrencepræget marked, hvilket vi står temmelig undrende over for. Vi har både de faglige, tekniske og økonomiske argumenter med os for at sikre et frit og privat marked, så det vil vi i brancheforeningen gøre vores til at forsvare på medlemmernes vegne, fastslår Niels Rasmussen.

Udover forretningschef Niels Rasmussen fra Geoteam A/S består bestyrelsen af adm. direktør Henrik Wiese fra Leica Geosystems A/S og RTK-specialist Lars Grønlund fra CNH Industrial Denmark A/S. Lindskov Communication er valgt som sekretariat og kommunikationsbureau. Vedtægterne for den nye brancheforening blev vedtaget på den stiftende generalforsamling for nylig, hvor arbejdet med en website og andre strukturelle opgaver også blev igangsat.