Det kan i sidste ende koste menneskeliv, når store områder til havs og i luften eller politi og ambulancer er uden GPS-signal. Brancheforeningen for Private Referencenet i Danmark, der tæller virksomheder som Geoteam og Leica, vil stille alle sine data til rådighed for at opklare de GPS-udfald, som har skabt farlige situationer for skibstrafikken i Østersøen
Medierne løftede i begyndelsen af året sløret for den farlige situation, der opstod, da GPS-signalet på Bornholmerfærgen faldt ud den 24. marts sidste år. Den ene teori efter den anden har været afprøvet, men den ”rygende pistol” mangler at blive fundet – navnlig i forhold til, hvordan det kan lade sig gøre at sætte GPS-signaler ud af spillet i store geografiske områder.
Det er i hele samfundets interesse at få opklaret, hvad der er årsagen til de omkring 27 tilfælde af GPS-udfald, som blev registreret sidste år, og det kræver, at alle gode kræfter står sammen om opklaringsarbejdet. I Brancheforeningen for Private Referencenetværk ligger vores medlemmer inde med data, som kan vise sig at være værdifulde, og dem stiller vi naturligvis til rådighed, siger direktør i Geoteam og forretningschef i Brancheforeningen for Private Referencenet i Danmark, Niels Rasmussen.
På forkant med teknologi hos onde kræfter
Han peger på, at angrebet på GPS-systemerne kan sidestilles med andre angreb på følsom infrastruktur, sådan som det f.eks. senest er sket med cyberangrebet mod Nationalbanken denne uge. Angrebet skadede ikke Nationalbankens centrale systemer. Langt mere alvorlige er GPS-udfaldene
Vi ved godt, hvordan det kan lade sig gøre at sætte GPS-signalet ud af spillet, nemlig med simple jammere, der købes billigt på nettet. Det, vi mangler, er nogle offentligt ansatte personer med rette myndighed og assistance finder disse jammere og får dem sat ud af spillet, og her hjælper vi gerne.
Fælles interesse for hurtig opklaring og forebyggelse
Geoteams og de øvrige medlemsvirksomheder i Brancheforeningen for Private Referencenetværk har det til fælles, at de leverer satellitbaserede korrektionsdata til hovedparten af de danske landmænd, landinspektører og entreprenører, hvilket betyder, at GPS-udfald også berører deres kunder.
Vores landbaserede kunder bliver berørt på samme måde som skibs- og flytrafikken, når GPS-signalerne bliver jammet og har derfor samme interesse i at komme problemet til livs. Men i sidste ende handler dette om kritisk samfundsinfrastruktur, hvor afbrydelser og forstyrrelser kan koste menneskeliv. Derfor stiller vi naturligvis alle data beredvilligt til rådighed for både politi og efterretningstjenester i deres efterforskning, slutter Niels Rasmussen.
Dialog om udfordringerne ved Jamming
Brancheforeningens formand, Niels Rasmussen, deltog i årets Folkemøde 2023 på Bornholm. Her fik han mulighed for at drøfte udfordringerne ved jamming med folketingsmedlem Niels Flemming Hansen (C).
Lars Lindskov fra foreningens bureau og sekretariat interviewede de 2 x Niels på Folkemødet. Følg i denne video med i deres samtale, som vil blive fulgt op af et møde med Niels Flemming Hansen og flere folketingsmedlemmer fra andre partier efter sommerferien.
Yderligere information
Forretningschef, Nielsen Rasmussen, Geoteam A/S, mobil 31 61 92 57, mail nir@geoteam.dk